Johan Leenders

Boer: Johan Leenders

Locatie: Swifterbant Ras: Oranjehoen

DE BOER

In het rustige Swifterbant zijn Johan's opa en oma de boerderij begonnen in 1972 met 45 hectare. In 1988 namen Johan's ouders het over, en sinds 1997 hebben ze kippen.

Met meer dan 22 jaar ervaring als kippenboeren vonden Johan en zijn moeder dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging, en komen zij met de Oranjehoen; de Vijf Sterren Kip!

HET VOER

Johan wilde graag een kringloopkip gaan houden, en heeft daarom besloten om restproducten uit de kringlooplandbouw aan zijn kippen te geven zoals kurkuma, oregano, wortels, knoflook en rode biet. Hierdoor krijgt het vlees een oranje kleur, en dat proef je!

VIJF STERREN KIP

In het opzetten van een nieuw kippenras waren vijf doelstellingen belangrijk voor Johan, die inmiddels allemaal behaald zijn en samen zijn Vijf Sterren vormen:

  1. Dierenwelzijn. Een goed leven voor de kippen staat voorop. Daarom is er naast allerlei ondersteunende technieken op de boerderij ook het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming aanwezig. In de stal zit hetzelfde aantal kippen als bij een biologische boerderij. Dit omdat een goed leven van de kippen de basis vormt voor alles.
  2. Onderscheidend. Diversiteit brengen in de stal tussen alle witte kippen (Johan noemt het "50 tinten kip"), en ervoor zorgen dat het vlees onderscheidend is qua smaak en malsheid.
  3. Lokaal voer. De kippen voeren met restproducten uit de kringlooplandbouw te eten. Hierdoor is buitenlandse soja niet meer nodig is, en kan voedselverspilling teruggebracht worden.
  4. Duurzaam. De kippen houden op een energie-neutrale boerderij met zonnepanelen, en elk jaar worden er grote stappen gezet om nóg duurzamer te werken.
  5. Gezond. Geen antibiotica gebruiken, dus de kippen moeten rustig kunnen groeien. Daarom is er gekozen voor een langzaam groeiend ras. Door de extra groenten en kruiden in het voer, zijn de kippen vitaler en gezonder en is antibiotica niet nodig.

Wil je meer weten over Johan en zijn boerderij? Bekijk hier een video waarin Johan het verhaal van zijn boerderij vertelt.